nl
Friday 24 May 2019
Operations Directeur

Energie op verandering!

Deze verandering is gedoemd te mislukken.

Dit hebben ze een paar jaar geleden ook al geprobeerd.

Ik wacht wel tot het overwaait.

Waarom hebben ze mij niet naar mijn mening gevraagd?

Hier heb ik echt geen tijd voor…

Herkenbaar toch? En je kan het lijstje vast nog verder aanvullen. Want focussen op risico’s, daar zijn we als mensen erg goed in. We gaan er van nature vanuit dat mislukking waarschijnlijker is dan succes. Dankjewel negativity bias.

En deze bias wordt ook nog eens versterkt door zijn vervelende oom, die continue roept: “Ik zei het toch!” Welkom self-fullfilling prophecy.

Het feestje is compleet als we onze neiging tot doelredenen hierbij optellen. Kom er maar in confirmation bias.

Je zou er bijna moedeloos van worden…

Hoe zorgen we ervoor dat mensen niet de rem, maar juist de accelerator worden van verandering?

Hak door die knoop!  

Afgelopen februari organiseerden we samen met het Amsterdam UMC, Johnson & Johnson, Haaglanden MC en Van Straten Medical het Nationale Zorgsymposium in Den Haag. Over de centrale vraag ‘hoe initieer je impactvolle samenwerking?’ zei een van de deelnemers: “Consensus is de vluchtheuvel van de bangerik.

Hij doelde op eindeloos vergaderen, formeel en informeel. En zoveel water bij de wijn dat de verandering homeopathische proporties aanneemt.

Wat ik hieruit haal is, durf keuzes te maken. Het is soms simpelweg onmogelijk om iedereen mee te krijgen. Je kan je tijd en energie stoppen in overtuigen, informeren en herhalen. Maar je kan ook klein beginnen. Het gewoon gaan doen met een groep enthousiastelingen. Met een vleugje Richard Branson: “Screw it, let’s do it!.

 

Wanneer komt er meer positieve energie vrij, denk je?

 

‘Mijn’ verandering  

Mensen worden sneller enthousiast als ze zich onderdeel voelen van een groep. Juichen voor hetzelfde team of een singer-songwriter die voor je land uitkomt. Het zorgt voor een instant klik. Je bent eerder geneigd de positieve kanten van de ander te benadrukken.

Dit samenhorigheidsgevoel is precies wat we nodig hebben in organisatieverandering. De in-group bias laat zich dan van zijn beste kant zien.

Je kan dit groepsgevoel stimuleren door de gezamenlijke purpose te benadrukken. Door collega’s & klanten vroeg in het proces te betrekken en samen successen te vieren. De positieve gedachten over de eigen groep (lees: organisatie) helpen dan mee bij de acceptatie van de verandering. En (schoonheids)foutjes worden sneller vergeven.

 

First time right?

Veranderingen zijn nooit lineair. Er gaan altijd dingen fout. Of iets pakt toch net niet zo uit als je het vooraf bedacht had. Gelukkig maar! Want een fout dwingt tot reflectie, overleg en openstaan voor andere opties. Bovenal biedt het een mogelijkheid om te leren, het stimuleert een growth mindset, bij jezelf en bij anderen.

We willen toch allemaal werken in een omgeving waarin fouten maken oké is? Of samenwerken met iemand die ruiterlijk toegeeft iets verkeerd ingeschat te hebben?

Openheid en authenticiteit. Dat geeft energie!
Klein!